WikiaHet Oog van de Wereld' (afgekort tot hOvdW) is het eerste boek uit de serie en werd voor het eerst uitgegeven door Tor Books op 15 januari 1990 in het Engels. In ht Nederlands was dit door Luitingh-Sijthoff in 1994.

SamenvattingEdit

Ten het boek voor de eerste keer uitkwam had het 53 hoofdstukken en een proloog. Bij de heruitgave kwam er een proloog bij in het Engels.

ProloogEdit

Dit verhaal is uniek in de serie omdat de proloog, "Drakenberg" zich afspeelt in de Eeuw der Legenden, ruwweg zo'n drie millenia vroeger dan de tijd die de rest van de serie omvat, dan eigenlijk een overzicht te geven van de personages in de tijdsspanne die tussen de boeken past.

De proloog introduceert Lews Therin Telamon, de Draak, overwinnend bevelhebber in de strijd tegen de legers van Shai'tan, de Duistere. Zijn laatste overwinning kwam niet zonder een prijs; de Duistere besmette de mannelijke helft van de Ware Bron, saidin, zijn laatste daad voor opgesloten te worden in zijn gevangenis. Hierdoor is Lews Therin Telamon krankzinnig geworden en zijn gehele familie en al zijn vrienden vermoord. Hij word ermee geconfronteerd door Ishameal, een van de luitenants van de Duistere, die hem geneest van zijn krankzinnigheid. Geconfronteerd met de omvang van zijn misdaden, pleegt Lews Therin zelfmoord en creërt zo de Drakenberg.

Van Tweewater naar Shadar LogothEdit

De eerste hoofdstukken van het boek spelen zich af in het rustieke dorpje Emondsveld in het Tweewatergebied in Andor, waar de meeste van de hoofdpersonages wonen.

Op de vooravond van Beltije, een jaarlijks feest om da aankomst van de lente te vieren, vallen [Trollok|[Trolloks]] en [[Myrddraal] aan met als doelwitten Rhand Altor, Martrim Cauton en [Perijn Aybara]]. Hopend om hun gliefden te redden van verdere aanvallen besluiten de drie jongemannen om, samen met Moiriane Damodred en haar zwaardhand Lan Mandragoran, uit Emondsveld te vluchten. Wanneer ze proberen te vertrekken, word hun geheimelijke vlucht ontdekt door de dochter van de herbergier, Egwene Alveren en een rondzwervende speelman, Tom Merrilin]], waarna deze zich bij hen voegen. (Proloog: Raven -hfdst. 10)

Achtervolgd door Trolloks, Myrddraal en Draghkar geraken de zeven reizigers aan de stad Bearlon. Hier ontmoeten ze Min Farshaw, een jonge vrouw met een uniek talent waardoor ze visioenen krijgt, en Dain Bornhald, een officier van de Kinderen van het Licht. Ze vinden ook Padin Fain, een marskramer waarvan gedacht was dat hij gedood werd tijdens de Trollok-aanval op Emondsveld. Rhand, Mart en Perijn beginnen ook rare dromen te krijgen over een arrogante man die zichzelf Ba'alzamon noemt. Vlak voor hun vertrek krijgen ze bezoek van Nynaeve al'Meare, de Wijsheid van Emondsveld die gekomen is om de vier kinderen terug te brengen. Wanneer Thand en de anderen dit weigeren, besluit ze mee te reizen om hun veiligheid te garanderen. (hfdst. 11-17)

Achterna gezeten door een groeiend aantal Trolloks en Myrddraal zijn de reizigers gedwongen om hun heil te zoeken in de oude, vertlaten en dodelijke stad Shadar Logoth, een plek waarvan zelfs Myyrddraal aarzelen om een stap binnen de muren te zetten. In Shadar Logoth verkennen Rhand en zijn twee vrienden de ruïnes van de stad en ontmoeten een man genaamd Mordeth.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.